Επένδυση τζακιού: Η μορφολογία της επένδυσης και το υλικό

Επένδυση τζακιού: Η μορφολογία της επένδυσης και το υλικό

Επένδυση τζακιού: Η μορφολογία της επένδυσης και το υλικό

Το τζάκι αποτελεί σημαντικό στοιχείο του χώρου. Είναι συνυφασμένο με τη ζεστασιά, τη γλυκιά θαλπωρή, τη συντροφιά της παρέας, τη συγκέντρωση της οικογένειας. Σήμερα αποτελεί ουσιαστικά αξιόλογη, εναλλακτική και πολλές φορές αποκλειστική πηγή θέρμανσης. Για την εξωτερική επένδυση του τζακιού επιλέγονται υλικά με κριτήρια τη σωστή λειτουργία του τζακιού, την καλαισθησία, την πυρασφάλεια και τη διακριτικότητα. Η μορφολογία της επένδυσης και το υλικό της επιλέγονται ανάλογα με το στυλ διακόσμησης του χώρου. Σε κλασικό παραδοσιακό τζάκι πχ. επιλέγουμε συνήθως τραπεζοειδούς μορφής επένδυση καμινάδα με γείσο και την πέτρα ως υλικό επένδυσης.Σε μοντέρνο, αστικό τζάκι η καμινάδα έχει ορθογωνική μορφή και ως υλικό επιλέγονται πετρώματα (γρανίτες). Το τζάκι αποτελεί σημαντικό στοιχείο του χώρου. Είναι συνυφασμένο με τη ζεστασιά, τη γλυκιά θαλπωρή, τη συντροφιά της παρέας, τη συγκέντρωση της οικογένειας. Σήμερα αποτελεί ουσιαστικά αξιόλογη, εναλλακτική και πολλές φορές αποκλειστική πηγή θέρμανσης.Για την εξωτερική επένδυση του τζακιού επιλέγονται υλικά με κριτήρια τη σωστή λειτουργία του τζακιού, την καλαισθησία, την πυρασφάλεια και τη διακριτικότητα. Η μορφολογία της επένδυσης και το υλικό της επιλέγονται ανάλογα με το στυλ διακόσμησης του χώρου.

Σε κλασικό παραδοσιακό τζάκι πχ. επιλέγουμε συνήθως τραπεζοειδούς μορφής επένδυση καμινάδα με γείσο και την πέτρα ως υλικό επένδυσης. Σε μοντέρνο, αστικό τζάκι η καμινάδα έχει ορθογωνική μορφή και ως υλικό επιλέγονται πετρώματα (γρανίτες).

Υλικά

Σκυρόδεμα- Επιχρίσματα

Η επένδυση από εμφανές σκυρόδεμα συμβάλλει στη μινιμαλιστική όψη του τζακιού.

Επίσης επιχρίσματα με βάση το τσιμέντο, βαμμένα με χρώματα και τεχνικές ανάλογα με το στυλ διακόσμησης του χώρου διαμορφώνουν τζάκια σε απέριττη γραμμή.

Γυψοσανίδα

Η γυψοσανίδα είναι ένα πολύ ευέλικτο και δημοφιλές υλικό για την επένδυση του τζακιού.

Για μεγαλύτερη ασφάλεια και ανθεκτικότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πυράντοχη γυψοσανίδα. Στη γυψοσανίδα έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε διάφορες τεχνοτροπίες, δηλ. ειδικές τεχνικές βαψίματος που δίνουν στο τζάκι ασυνήθιστη και εντυπωσιακή όψη.

Επίσης οι βραδύκαυστες ταπετσαρίες σε μεγάλη ποικιλία υφών, ύφους και αποχρώσεων αποτελούν πολύ επιτυχημένη διακοσμητική λύση, καθώς συνδυάζονται καταπληκτικά με τα υπόλοιπα στοιχεία της διακόσμησης.
Πετρώματα
Κατάλληλα υλικά επένδυσης αποτελούν τα μάρμαρα, οι γρανίτες και τα φυσικά πετρώματα σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και τύπων, των οποίων ο συνδυασμός με τα υπόλοιπα στοιχεία του χώρου μπορεί να δημιουργήσει εντυπωσιακές κατασκευές με μεγάλη αντοχή.
 
Μεταλλικά φύλλα
Τα μεταλλικά φύλλα (χάλυβας, ανοξείδωτος χάλυβας, χαλκός) κατέχουν δεσπόζουσα θέση στις σύγχρονες επενδύσεις τζακιών. Είναι καλοί αγωγοί της θερμότητας και αποτελούν σχετικά οικονομική λύση επένδυσης προσδίδοντας ιδιαίτερο ύφος και αισθητικό αποτέλεσμα.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα στυλ διακόσμησης, καθώς η πλαστικότητα τους δίνει τη δυνατότητα πολύμορφων διαμορφώσεων.
Υπάρχουν μεταλλικά φύλλα απλά, με διάτρηση σε ποικιλία σχημάτων και με ανάγλυφα σχέδια σε σατινέ/γυαλιστερή υφή.
Ξύλο
Το ξύλο χρησιμοποιείται στις επενδύσεις είτε μασίφ σε τζάκια με ρουστίκ αισθητική, είτε ως μπουαζερί σε ορισμένα τμήματα του τζακιού , όπου η κάθε διαμόρφωση δίνει διαφορετικό αποτέλεσμα. Οι ξύλινες κορνίζες απλές ή σκαλιστές δίνουν το ανάλογο ύφος στο τζάκι.
Το ξύλο ως εύφλεκτο υλικό πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με πυράντοχα υλικά, με τα οποία επενδύεται η περιοχή της εστίας. Τα υλικά αυτά συνήθως είναι το μάρμαρο και η πέτρα, που επιλέγονται ανάλογα με το στυλ διακόσμησης.
Κεραμικά πλακάκια- ψηφίδες
Η επένδυση του τζακιού με επισμαλτωμένα πλακίδια του δίνουν μια ελκυστική και ζεστή όψη.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν πάνελ πλακιδίων με διακοσμητικά μοτίβα ή παραστάσεις ενδεχομένως και σε συνδυασμό με το πλακάκι του δαπέδου.
Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν μπορντούρες (λιστέλο) ανάλογες αυτών για κουζίνες και μπάνια και να δημιουργήσουν μια κορνίζα διακοσμητική γύρω από την εστία.
Πρέπει να προβλεφτεί μόνωση, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα από την ανάπτυξη θερμοκρασίας κατά τη λειτουργία του τζακιού.
Οι ψηφίδες επίσης δίνουν θεαματικό αποτέλεσμα στη διακόσμηση του τζακιού, καθώς το μωσαϊκό πολύχρωμων ή μονόχρωμων ψηφίδων ίδιας ή διαφορετικής υφής και πάχους μπορεί να αποτελέσει έργο τέχνης στο τζάκι.
Γυαλί –καθρέπτης
Με προσοχή και κατάλληλα μέτρα χρησιμοποιούνται υλικά όπως το γυαλί, ο καθρέφτης κτλ. κατά προτίμηση πυράντοχα και τοποθετημένα σε απόσταση από την εστία.
Share: 

Newsletter

Newsletters

εγγραφείτε στο newsletter μας

Η επιχείρηση Μαρμάρων Σερδάρης δραστηριοποιείται στον χώρο που αφορά τα μάρμαρα, τους γρανίτες και τα τζάκια από το 1993 μέχρι και σήμερα.

Επικοινωνία

Marble Concepts | Serdaris

65ο χλμ. Π.Ε.Ο Θεσσαλονίκης - Κατερίνης, Αιγίνιο Πιερίας, 60300

2353 0 24289

2353 0 24259

bserdari@otenet.gr

www.serdaris.gr